Dort

U nás je Štědrý den spojen nejen s oslavou Vánoc, ale i s oslavou svátku (ten hned z několika důvodů slavíme preventivně den předem). U nás svátky i narozeniny doprovází dort. Ovšem shánějte ho v předvánočním šílenství - nějak se to nezdařilo, a proto došlo na nejhorší - pekla jsem já.
Jelikož po odpoledním pečení cukroví byla zásoba surovin značně ztenčená, vyhrálo obyčejné piškotové těsto.

Potřebujeme: 6 vajec, 30dkg cukru, 25dkg polohrubé mouky, citronovou kůru, vanilkový cukr
Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáváme mouku, kůru a vanilkový cukr.
Těsto nalijeme do předem vymazané formy a dáme do rozpálené trouby.

Než se dort upeče, připravíme si suroviny na krém - v tomto případě pudinkový
1/4l mléka, 1 pudink (vanilkový), cukr, 13,5dkg másla
Nejdřív si uvaříme pudink - potřebujeme ho hustý, proto dáváme tak málo mléka. Hotový pudink necháme zchladnout - pro další práci musí být zcela studený.
Ušleháme si máslo a pak do něj po lžících přidáváme pudink. Když máme hotovo, přidáme cukr podle chuti.

Nyní nás čeká fáze zdobení a na tu ještě potřebujeme: třešňový kompot, marmeládu, půlky vlašských ořechů, oříškovou drť, stříbrné potravinářské kuličky a sáček na zdobení.
Odvážlivci se mohou pokusit upečený korpus rozříznout (já to u této formy a velikosti vzdala) a natřít uvnitř narmeládou případně krémem. Já jsem marmeládu rozetřela po vrchu a zakryla vrstvou krému.
Poté jsem natřela krémem i všechny boční strany a do krému naskládala kolem dokola půlky ořechů.
Na řadu přišel sáček na zdobení - nejprve jsem celý tvar odtáhla a pak ještě přidala malé kopečky. Pak jsem vyplnila nožičku a posypala oříškovou drtí.
Do sklenky jsem naskládala třešně pro iluzi červeného vína. Zbytek sklenky vyplnily opět malé kopečky. ty jsem trochu posypala stříbrnými kuličkami.

Na závěr jsem ještě přidala iniciálu a bylo hotovo.

Nezbývá než popřát "Všechno nejlepší"


23.12.2007