Dort jako živý

Tenhle dort jsem vyrobila pro školkové oslavy narozenin. Inspiraci mi dala jedna školka v Brně, kde měli jakési polystyrenové srdce a na něm čajové svíčky. Byl to hezký nápad pro zpestření oslavy a tak jsem se rozhodla ho převzít. Od té doby co máme dort, probíhá bez něj oslava už jen tehdy, pokud oslavenec donese dort skutečný.


Pokud vás zaujal natolik, že se do něj budete chtít pustit, budete potřebovat:
Sádru, 6 čajových svíček (pro potřeby školky jich víc potřeba nebývá), lepidlo, polystyrenovou desku, izolepu, odlehčenou samotvrdnoucí hmotu (může být i klasická), červené korálky, hnědé korálky, hořčičná semínka, čokoládově hnědá a bílá temperová barva, bezbarvý lesklý lak ve spreji, potravinářskou folii, tři různě velké formy ve kterých budeme odlévat základ (miska, podmiska, tác).

Dort jsem dělala před několika lety, kdy jsem netušila, že někdy někde budu popisovat výrobu, tudíž bude muset bohužel postačit jen slovní popis výroby bez obrázků...

Na dno největší nádoby připevníme izolepou dnem vzhůru kalíšky od svíček. Přes celé dno položíme pruh textilie - pro snadnější vyklopení a formu zalijeme sádrou. Necháme důkladně zaschnout.
Ostatní nádoby vyložíme folií, naplníme sádrou a necháme schnout.
Mezitím si z polystyrénu uřízneme kolo velikostně odpovídající spodnímu dílu.
Po zaschnutí vyklopíme sádru z formy, odstraníme folie a textilní pruh.
Spodní díl přilepíme na polystyrén (tím dort odlehčíme, pokud by byl celý ze sádry byl by dost těžký), celý díl potřeme čokoládovou barvou. Po zaschnutí po obvodu naneseme lepidlo (nejlépe Herkules) a zasypeme semínky.
Poté střední díl natřeme bílou a vrchní čokoládovou barvou a postupně přilepíme k základu.
Ze samotvrdnoucí hmoty vymodelujeme šlehačkové kopečky (je dobré hmotu hodně navlhčit - dosáhneme hezčího efektu) a na každý kopeček umístíme červený korálek.
Hnědými korálky ozdobíme přechod mezi spodním a prostředním dílem.
Celý dort důkladně přelakujeme a poté co uschne dáme do kalíšků svíčky (pokud se nevejdou, tak je po obvodu trochu seřízněte, když dohoří, odstraňte vosk a dejte nové svíčky) a dort je připraven k použití.